BEVRIJDINGSVAART

Zaterdag 4 mei 
13.30 - 15.15 uur
14.30 - 16.30 uur

 

Volwassenen € 8,-
Kinderen tot 13 jaar € 3,20

Kind tot 3 jaar: gratis 

Op zaterdag 4 mei organiseert Floravontuur Promotie Zoetermeer samen met Rondvaart Zoetermeer twee vaarten die in het teken staan van de Herdenking en Bevrijding.

 

Tijdens de Herdenkingsvaart worden de passagiers door acteur en verhalenverteller Laurens de Groot meegenomen op de laatste vlucht van het vliegtuig de Jolly Duck. De Groot vertelt het verhaal van deze vlucht beginnend op een vliegbasis in Noord-Engeland tot het moment van de noodlanding in de Geerpolder op 22 februari 1945. Varend door de Zoeterwoudse polders vervolgt De Groot het verhaal met hoe het de bemanning van het vliegtuig is vergaan na de crash in de laatste spannende maanden van de oorlog. Met name het leven van de 24-jarige boordschutter John McCormick, die zich naderhand aansloot bij het verzet in Zoetermeer, komt uitgebreid aan bod.

 
Wat is er gebeurd met de Jolly Duck en de bemanning? En hoe verliep de verzetsstrijd in Zoetermeer?

 
Op deze vragen, en meer, geeft De Groot tijdens de vaarten antwoord. Tussen de vaarten in maken de passagiers een korte wandeling naar de plek waar het vliegtuig is neergekomen. Op deze plek is een klein herdenkingsmonument ingericht waarbij gezamenlijk even stil wordt gestaan bij de gebeurtenissen in 1945, die mede hebben bij gedragen aan onze bevrijding. Ook wordt hier een onderdeel van het vliegtuig de Jolly Duck getoond dat bij latere opgravingen in de polder weer boven de grond is gekomen.


Kaarten voor deze bijzondere vaart zijn enkel te bestellen via de website van de Meervaarder, wees er snel bij want vol is vol!